Sunday, November 12, 2006

Gent...

Astazi am fost la Gent, in nordul Belgiei. Ne-a trezit dimineata soarele - e tare placut sa il vezi dupa o zi de burnita ca cea de ieri! E adevarat ca e destul de capricios soarele acesta - am avut parte de o dimineata destul de friguroasa si vantoasa, dar apoi ne-a rasfatat din nou. Am ajuns la Gent pe la 11, si apoi ne-am plimbat pana la 5 pe stradutele orasului.
Un oras medieval plin de farmec, in care intr-o arie destul de restransa a partii vechi sunt trei catedrale, doua castele (dintre care unul cu donjoane ca in cartile cu cavaleri cruciati...), multe restaurante si cafenele, ape si poduri de lemn, un port cu case vechi de piatra.
Catedrala St. Bavo cu un amvon de lemn incarcat cu statui de marmura absolut superbe, un amestec de sfant si pagan, "dominat" de un pom cu mere de aur in care se incolaceste sarpele Evei. O singura catedrala cuprinde doua tablouri de Rubens si un Van Eyck, portertele a zeci de episcopi, mormintele nobililor si clericilor, capele bogat impodobite, si un concert de harpa intr-una dintre ele. Se pare insa ca la un moment dat al Evului Mediu, Gent era al doilea oras ca marime in Europa Occidentala dupa Paris.
Un oras plin de flori chiar si in noiembrie - crizanteme galbene peste tot, pe scarile primariei, langa fantani, statui, si muscate rosii la ferestrele caselor de caramida.
Si cel mai femercatoare - falezele de pe marginea canalelor vechiului port, mai ales Graslei si Koornlei, cu barci, muscate, case cu acoperisuri in zigzag, restaurante cu scaune si pleduri ca sa te invelesti cand iti bei cafeaua sau supa ... V-am spus ca belgienii sunt mari amatori de supa?
Aveti mai jos poze cu Gent, cu noi, cu intrarile pline de imaginatie ale restaurantelor. Cel mai mult ne-a placut "Coffee and Curiosa ... and Champagne"!

No comments: