Sunday, November 05, 2006

Tintin et co


Astazi, dupa o saptamana de munca multa multa, a fost ziua-cadou a intoarcerii in copilarie: Muzeul benzii desenate din Bruxelles. Intalnirea si reintalnirea cu deliciile povestilor in benzi desenate. Parfumul copilariei cu Pif et Hercule, Tarzan sau Tintin (si al mirosului glorios al Pifurilor din pachet! mai ales daca aveau si surprize!). Dar si tot ce a oferit Belgia acestei lumi a BD: adica aproape totul: Tintin, Spirou, Lucky Luke, Schtroumpfs. Toate aceste personaje nascute intre anii '30 si anii '50, majoritatea in "Le Journal de Spirou", acest jurnal "cult" al BD-ului belgian. Si autorii lor cu pseudonime super-simpatice: Herge, Jije, Morris, Franquin, copii in corpuri de oameni mari.
Muzeul e un deliciu, vizitati-l neaparat daca aveti drum prin Bruxelles, daca aveti copii sau daca vreti sa treziti copilul din voi. Recomandat mai ales francofililor - ca sa il gustati la maximum (majoritatea acestor BD-uri sunt scrise in franceza).
Asa incat acum ma pregatesc de lectura lui "Le lotus bleu" si apoi "L'oreille cassee" - doua Tintin-uri care se anunta suculente!

No comments: