Monday, October 09, 2006

Teribil!

Ati citit articolul din Evenimentul zilei de azi 9 octombrie numit "Medic batut in Spitalul Judetean din Timisoara"? Da sau nu, oricum eu vreau sa va recomand sa cititi mai ales comentariile din forumul variantei online a articolului (http://www.evz.ro/article.php?artid=275388).
Sunt ingrozita. Veti vedea acolo cata ura la adresa medicilor este adunata in tara asta. In urma cu o saptamana aparea in Cotidianul un articol numit "Meseria e spaga de aur". Bineinteles, se incepea tot cu medicii. Mi se pare teribila aceasta pornire a unei societati spre a-si defaima medicii. Mi se pare inacceptabil ca in aceste conditii medicii insisi stau cu mainile incrucisate si nu fac aboslut nimic. Intr-o lume dominata de imagine, par absolut nepasatori cu imaginea lor. Cei care doresc insa sa le-o pateze nu sunt deloc la fel de inactivi: de la presa la bancile din parc, de la conversatiile intre prieteni la povestile matusilor, totul e facut sa "ii puna la colt" pe medici.
Care e explicatia psihologica a acestei situatii? Astept pareri si comentarii.
Sa fie numai sentimentul de vinovatie al fiecarui medic care care stie ca intr-un anumit moment al vietii a primit 100 de lei? Pentru a nu ma pierde in silogismele cunoscute (a primi si nu a cere, nu conditionam actul medical, pacientii vor sa isi arate recunostinta - toate astea sunt discutabile si se pot pana la urma intoarce impotriva medicilor), ma intorc spre un alt argument: unde este sentimentul de vinovatie al sistemului sanitar, al guvernelor care s-au perindat, si chiar si al cetatenilor atat de mandri de cei 7% pe care ii platesc, in fata salariilor mizearabile primite de medici? Ca suntem o tara saraca? Si atunci de ce exista atatia oameni care, pentru un efort similar sau mai mic primesc salarii de peste 1000 de euro? De ce salariul unei femei de serviciu de bloc e la fel cu al unui medic rezident? De ce cele mai ici salarii din tara le au medicii si profesorii? Pentru ca au ales sa lucreze in privat? Pentru ca au ales sa plece din tara? Deci dupa ce ca este lacom, medicul mai este si prost, nu? Cine-l pune sa se chinuie cu meseria asta grea si neplatita!
Vorba unui prieten: "Stau si ma gandesc: am stat luna asta de 7 de ori de garda la spital; 7 nopti nedormite, urmate tot de zile de munca. Si primesc 6 milioane de lei pe luna. Pai daca i-as spune prietenului X, fost coleg de liceu, care lucreaza la banca, m-ar sfatui sa fug de acolo cat pot de repede. El n-ar sta nici o ora in plus peste program, si primeste 1500 de euro pe luna!"
E ridicol, si incep chiar sa cred ca ne meritam soarta: sa se ajunga ca in presa centrala sa se discute fatis despre cat de mult merita medicii sa fie batuti, despre cum medicii isi cumpara posturile, despre cum medicii sunt niste incompetenti cu pretentii la bani - si NICI UN MEDIC SA NU SE REVOLTE undeva in presa asta mare! Ce sa mai speri de la Colegiul medicilor, care ar trebui sa fie cel mai important lobby pentru imaginea medicilor. De la ministru? a fost vreunul care sa tina cu adevarat partea medicilor?
Si iata asa vom intra in Europa ca niste codasi ai unei tari codase: saraci si cu mandria terfelita. Unde sunt acei medici dinainte de razboi? Respectati, niste adevarati domni, intelectauli, colectionari cunoscuti, oameni de seama in orasele sau cartierele unde traiau. Tranzitia aceasta tarzie nu face decat sa prelungeasca starea aceasta absurda a lucrurilor.
Dar fiecare dintre noi este direct raspunzator de ea, atata timp cat continuam sa stam cu bratele incrucisate!

No comments: